Jagnjetina pod peko
- Jagenjčka postavite med držali in ga fiksirajte s štirimi S-kaveljčki.
- Jagenjčka (z rebri navzgor) postavite v žar za pod peko. Povežite termometer s sondo, ki jo zapičite v zadnje stegno (pazite, da ne zadenete kosti).
- Pokrijte žar s posodo za pepel in rešetko za oglje.
- Stresite 7kg (model #1) oz. 8 kg (model #2) oglja na žar in ga prižgite.
- Ko zažari (20–25 minut), ga enakomerno razporedite po rešetki. Lahko pričnete s kuhanjem.
- Kuhati ste začeli ob ______________________ (vpišite čas začetka kuhanja).
- Po eni uri (prvi uri) odprite žar in obrnite jagenjčka (z rebri navzdol). Ko žar zaprete, dodajte še 4 kg oglja.
- Čez dobro uro (druga ura priprave) dodajte 4 kg oglja.
- Ne dodajajte oglja in nadaljujte s kuhanjem, dokler ne dosežete želene temperature.
Sveža jagnjetina: surovo 60°C, srednje surovo 63°C, srednje pečeno 71°C, dobro pečeno 77°C.
POMEMBNO: Ne odpirajte žara, dokler meso ne doseže želene temperature.
Jagnjetina pod peko po receptu Roberta Guerre
(22 kg jagnje v žaru za pod peko SP-300)
- Mešanico olivnega olja in soli dobro vtrite v jagenjčka (s tem zadržite sokove v mesu). To storite, preden ga položite v žar.
- Dodajte približno 3,7 litra vode, 2 skodelici belega vina in začimbe po želji na pladenj za odcejanje.
- Postavite jagenjčka z rebri navzdol v žar za pod peko..
- Na rešetko dajte 7kg oglja (naredite dva kupa in prižgite). Ko zažari, ga enakomerno razporedite po celotni površini. Pecite eno uro, nato odprite žar, obrnite meso, povežite sondo s termometrom. Sondo zapičite v stegno (ne do kosti), zaprite žar in dodajajte 3,5 kg oglja vsako uro, dokler meso ne doseže želene temperature.
- Celoten postopek traja približno 2,5–3 ure, odvisno od začetne temperature jagenjčka.
- Ko je jagnjetina pripravljena, razredčite vse ostanke s pladnja za odcejanje z vinom in vodo (po okusu) – dobili boste omako fantastičnega okusa.