Puran pod peko
- Vpnite purana (s prsmi navzdol, če pripravljate celega, oz. s kožo navzdol, če ga boste razrezali) v držalo, pritrdite ga s 4 S-kaveljčki. V pladenj za odcejanje dodajte 3,7 litra vode, za dodaten okus lahko dodate malo piva ali začimb. G. Guerra priporoča, da se doda skodelico omake La Caja China Mojo Criollo.
- Meso med držali postavite v žar za pod peko. Povežite termometer s sondo, ki jo zapičite v sredino purana.
- Pokrijte žar s posodo za pepel in rešetko za oglje.
- Stresite 5,5kg (model #1) oz. 7 kg (model #2) oglja na rešetko in ga prižgite.
- Ko zažari (20–25 minut), ga enakomerno razporedite po rešetki.
- Lahko pričnete s kuhanjem.
- Po eni uri odprite žar in postavite rešetko za oglje na vrh ročk vašega žara za pod peko.
- Obrnite purana in dodajte 2,2kg oglja.
- Vsako uro dodajte 2,2kg oglja, dokler meso ne doseže 80°C.
OPOMBA: Po želji lahko purana premažete z mešanico masla, česna in sojine omake (odprite žar, premažite purana, zaprite žar in pustite peči dodatnih 10–15 minut).
POMEMBNO: Ne odpirajte žara, dokler ne dosežete želene temperature mesa.