Še 150 € do brezplačne dostave
0

Goveja prsa na teksaški način

Avtorica: Dorothy Randoll

(Dorothy Randoll je novinarka iz Dallasa in sodelavka pri The Dallas Morning News. Skupaj s kuharjem Tylerjem Florencem je nastopila v epizodi Texas Ranch Roast oddaje Food 911 na kanalu Food Network.)

Če boste sledili navodilom za pripravo 7kg mesa v La Cajita Chini, boste zagotovo dobili okusna, vlažna in mehka goveja prsa.  Enak postopek lahko uporabite tudi pri La Caja Chini, kjer lahko naenkrat spečete 6 kosov prs.

 

 

Potrebujete:

  • La Caja Chino ali La Cajita Chino
  • oglje
  • aluminijasto folijo
  • zaščitne rokavice
  • pladenj za pečenje (pravšnje velikosti za La Cajito)
  • termometer za pečenje
  • goveja prsa
  • suhe začimbe
  • marinado
  • čopič (za mariniranje)
  • omako za pečenje

Vse si lahko pripravite vnaprej: zmešajte suhe začimbe in naredite marinado nekaj dni prej; pripravite oglje in folijo.

Prsa: kupite cel kos govejih prs (na voljo v vseh bolje založenih trgovinah), na vrhu mora imeti debelo plast masti, po navadi je na voljo v plastični embalaži. Spremljajte akcijsko ponudbo in se dobro založite. Teža prsi se začne pri približno 3,6 kg, za vašo LaCajito bi moral biti 7-kilogramski kos ravno pravšnji. Računajte približno 0,25 kg mesa na osebo. Ne skrbite, da bi kaj mesa sploh ostalo, če pa se to zgodi, ga enostavno pogrejete ali zamrznete. V La Caja Chini lahko pripravite približno 6 kosov prs, odvisno od velikosti.

Suhe začimbe: mešanica začimb Tylerja Florencea – Ancho Chile Rub – se odlično prilega prsim. Seveda lahko uporabite mešanico svojih najljubših začimb. Za tiste, ki imajo radi manj pekoče začinjeno meso, predlagam naslednjo mešanico:

  • ½ skodelice soli
  • 2 žlici sveže zmletega črnega popra
  • 2 žlici česna v prahu
  • 1 žlica čebule v prahu

Omenjene sestavine zmešajte in shranite. Poleg omenjenih sestavin lahko dodate tudi:

  • 1 žlico zeliščne soli
  • čili v prahu (po okusu)
  • kumina (po okusu)

 

Marinada:

Z marinado boste premazali prsa in dodali mesu vlažnost ter okus. Potrebovali je boste približno ¾ skodelice. Uporabite lahko jabolčni sok ali mešanico jabolčnega kisa in vode (50/50). V marinado dam raje redko, sladko omako za pečenje, prilega se tudi k piščancu in svinjini. Za marinado uporabite raje redko, sladko omako za pečenje, saj se bolj gosta omaka lahko med pečenjem zažge.

Kako pripraviti omako za pečenje à la Dorothy?

Pripravite prsa:

(OPOZORILO: če uporabljate zamrznjena prsa, naj se odtajajo 2 dneva v hladilniku, saj boste tako zagotovili, da se dodobra odtalijo). Uro pred začetkom kuhanja vzemite meso iz hladilnika, odstranite plastično embalažo, sperite meso pod hladno vodo in osušite do suhega (uporabite kuhinjsko krpo). NE ODSTRANJUJTE maščobe, ker mesu daje vlažnost in okus med kuhanjem.

Postavite prsa v pladenj za pečenje in dobro vtrite suhe začimbe po celotni površini mesa. Meso pustite na sobni temperaturi do začetka kuhanja.

Pripravite La Cajita Chino:

Medtem ko meso počiva, postavite La Cajita Chino na ravno in varno površino (stran od stvari, ki lahko zagorijo ali jih lahko poškoduje vročina). Potrebovali boste približno 9kg kvalitetnega oglja. Postavite priloženo ploščo in rešetko na dno enote, s posodo za oglje pa pokrijte žar.

Časovnica:

Pred seboj imate natančna navodila za pripravo okusnih prs (7 kg) na topel poletni dan. Krajši nasvet: manjša prsa potrebujejo nekoliko manj časa, v mrzlih dneh se pečenje podaljša. Scenarij: večerja bo pripravljena ob 18.uri.

11.00

Vzemite prsa iz hladilnika, sperite jih pod vodo in nato osušite; pripravite žar.

12.00

Postavite prsa na rešetko znotraj vaše La Cajite, debelejša stran naj bo obrnjena navzgor. Pokrijte žar s posodo za oglje in na sredini zakurite ogenj – uporabite 2 kg oglja. V 20 minutah bo oglje dodobra razžarjeno.

12.30 (oz. ko je oglje razžarjeno)

Enakomerno razporedite oglje po celotni površini posode. Pazite na ogenj, vedno ga imejte pod nadzorom.

13.30

Vlijte približno ¾ skodelice marinade (ali moje omake za žar) v posodo. Dvignite posodo za oglje in jo postavite na ročice žara. Dobro namažite debelejšo stran mesa z marinado, meso naj ostane na rešetki. Žar hitro pokrijte s posodo za oglje in dodajte približno 2–2,5kg novega oglja (enakomerno ga razporedite). Preostanek marinade prihranite za kasneje.

Pripravite alufolijo:

Potrebujete 2 kosa alufolije, ki naj bosta vsaj 15 cm daljša od prs. Položite ju v pekač, ki naj bo pravšnje velikosti za vašo La Cajito.  S tretjim kosom folije boste prekrili meso v pekaču.

14.30

Odstranite posodo za oglje. Z zaščitnimi (ognjevarnimi) rokavicami postavite prsa v pekač na dva kosa folije. Preostanek marinade polijte po mesu in vse skupaj dobro pokrijte s tretjim kosom folije (zavihajte folijo za rob pekača). Pekač postavite v LaCajito, žar pokrijte s ploščo za oglje. Dodajte še 1–1,5 kg oglja in ga enakomerno razporedite po celotni površini že razžarjenega oglja.

NASVET: Meso prestavite v pekač z zaščitnimi rokavicami, ne uporabljajte vilic, saj ga lahko preluknjate. Rokavice lahko po uporabi operete. Odsvetujemo uporabo klešč, saj so nerodne za uporabo pri večjih kosih mesa, postopek pa morate opraviti karseda hitro.

15.30

Odstranite posodo za oglje. V najdebelejši del mesa vstavite termometer (preluknjajte folijo). Temperatura v notranjosti mesa mora doseči 82°C, za kar boste verjetno potrebovali še dobro uro, a je temperaturo bolje sproti preverjati, saj ne želimo prekuhati mesa. Ponovno dodajte 1–1,5 kg oglja in ga enakomerno razporedite po celotni površini že razžarjenega oglja.

16.30

Odstranite posodo za oglje. V najdebelejši del mesa vstavite termometer (skozi isto luknjo v foliji). Če je temperatura dosegla 82°C, vzemite pekač iz La Cajite in ga postavite na površino, ki je odporna na vročino (najbolje na kuhalnik v kuhinji). Meso naj počiva 1 uro, preden ga začnete rezati. Če temperatura ni dosegla želenih  82°C, poskusite ponovno čez 20–30min.

17.30

Previdno odstranite folijo s pekača, prsa prestavite na ploščo za rezanje (uporabite rokavice, saj so vroča). Predlagam, da rezalno ploščo postavite v pekač in razrežete meso. Ujeli boste vse sokove, ki bodo pritekli iz mesa, tudi pult bo ostal čist. Sok, ki se je nabral v pekaču, zlijte v veliko skledo in jo postavite v hladilnik. Maščobo lahko sedaj odstranite z mesa. Sok, ki vam bo ostal, lahko nalijete v vrečke za led (ali kaj podobnega), zamrznete in kasneje uporabite pri pripravi številnih dobrot (omake, obare, čili…).

Najprej odstranite maščobo s prs. Debelejši kos mesa je razdeljen na dva dela, ki ju ločuje tanka plast maščobe, ki bi se do sedaj morala že raztopiti. Kljub temu se vidi, kje se dela dotikata. Previdno zarežite med obema deloma in odstranite zgornji del. Sedaj imate dva kosa govejih prs, večjega in manjšega. Meso razrežite pravokotno na vlakna, bodite pozorni na spremebo smeri vlaken. Razrezana prsa zložite na velik krožnik ali pladenj. Postregli jih boste okrog 18.00.

OPOZORILO:Če jih želite postreči kasneje, jih tesno pokrijte s folijo in položite v pečico (približno 77°C).

Kaj se medtem dogaja pri La Cajiti:

Oglje je še vedno razžarjeno. Uporabite ga in pripravite koruzo na žaru. Neolupljeno koruzo namočite v mrzlo vodo za približno 30 min do ene ure (pričnite jo namakati okrog 16.15). Preden jo postavite na oglje, jo dobro otresite. Koruzo pecite približno 30–45 min, stalno jo obračajte. Olupite jo na koncu, saj prsa ne bodo čakala – kdo ve, morda pa so jih vaši gostje že pojedli! Meso postrezite s toplo omako za žar, kruhom, čebulo in kumaricami. Ne pozabite na prtičke!


© La Caja China Europe. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto La Caja China Europe

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.