Še 150 € do brezplačne dostave
0

Goveja prsa na teksaški način

Avtorica: Dorothy Randoll

(Dorothy Randoll je novinarka iz Dallasa in sodelavka pri The Dallas Morning News. Skupaj s kuharjem Tylerjem Florencem je nastopila v epizodi Texas Ranch Roast oddaje Food 911 na kanalu Food Network.)

Če boste sledili navodilom za pripravo 7kg mesa v La Cajita Chini, boste zagotovo dobili okusna, vlažna in mehka goveja prsa.  Enak postopek lahko uporabite tudi pri La Caja Chini, kjer lahko naenkrat spečete 6 kosov prs.

 

 

Potrebujete:

  • La Caja Chino ali La Cajita Chino
  • oglje
  • aluminijasto folijo
  • zaščitne rokavice
  • pladenj za pečenje (pravšnje velikosti za La Cajito)
  • termometer za pečenje
  • goveja prsa
  • suhe začimbe
  • marinado
  • čopič (za mariniranje)
  • omako za pečenje

Vse si lahko pripravite vnaprej: zmešajte suhe začimbe in naredite marinado nekaj dni prej; pripravite oglje in folijo.

Prsa: kupite cel kos govejih prs (na voljo v vseh bolje založenih trgovinah), na vrhu mora imeti debelo plast masti, po navadi je na voljo v plastični embalaži. Spremljajte akcijsko ponudbo in se dobro založite. Teža prsi se začne pri približno 3,6 kg, za vašo LaCajito bi moral biti 7-kilogramski kos ravno pravšnji. Računajte približno 0,25 kg mesa na osebo. Ne skrbite, da bi kaj mesa sploh ostalo, če pa se to zgodi, ga enostavno pogrejete ali zamrznete. V La Caja Chini lahko pripravite približno 6 kosov prs, odvisno od velikosti.

Suhe začimbe: mešanica začimb Tylerja Florencea – Ancho Chile Rub – se odlično prilega prsim. Seveda lahko uporabite mešanico svojih najljubših začimb. Za tiste, ki imajo radi manj pekoče začinjeno meso, predlagam naslednjo mešanico:

  • ½ skodelice soli
  • 2 žlici sveže zmletega črnega popra
  • 2 žlici česna v prahu
  • 1 žlica čebule v prahu

Omenjene sestavine zmešajte in shranite. Poleg omenjenih sestavin lahko dodate tudi:

  • 1 žlico zeliščne soli
  • čili v prahu (po okusu)
  • kumina (po okusu)

 

Marinada:

Z marinado boste premazali prsa in dodali mesu vlažnost ter okus. Potrebovali je boste približno ¾ skodelice. Uporabite lahko jabolčni sok ali mešanico jabolčnega kisa in vode (50/50). V marinado dam raje redko, sladko omako za pečenje, prilega se tudi k piščancu in svinjini. Za marinado uporabite raje redko, sladko omako za pečenje, saj se bolj gosta omaka lahko med pečenjem zažge.

Kako pripraviti omako za pečenje à la Dorothy?

Pripravite prsa:

(OPOZORILO: če uporabljate zamrznjena prsa, naj se odtajajo 2 dneva v hladilniku, saj boste tako zagotovili, da se dodobra odtalijo). Uro pred začetkom kuhanja vzemite meso iz hladilnika, odstranite plastično embalažo, sperite meso pod hladno vodo in osušite do suhega (uporabite kuhinjsko krpo). NE ODSTRANJUJTE maščobe, ker mesu daje vlažnost in okus med kuhanjem.

Postavite prsa v pladenj za pečenje in dobro vtrite suhe začimbe po celotni površini mesa. Meso pustite na sobni temperaturi do začetka kuhanja.

Pripravite La Cajita Chino:

Medtem ko meso počiva, postavite La Cajita Chino na ravno in varno površino (stran od stvari, ki lahko zagorijo ali jih lahko poškoduje vročina). Potrebovali boste približno 9kg kvalitetnega oglja. Postavite priloženo ploščo in rešetko na dno enote, s posodo za oglje pa pokrijte žar.

Časovnica:

Pred seboj imate natančna navodila za pripravo okusnih prs (7 kg) na topel poletni dan. Krajši nasvet: manjša prsa potrebujejo nekoliko manj časa, v mrzlih dneh se pečenje podaljša. Scenarij: večerja bo pripravljena ob 18.uri.

11.00

Vzemite prsa iz hladilnika, sperite jih pod vodo in nato osušite; pripravite žar.

12.00

Postavite prsa na rešetko znotraj vaše La Cajite, debelejša stran naj bo obrnjena navzgor. Pokrijte žar s posodo za oglje in na sredini zakurite ogenj – uporabite 2 kg oglja. V 20 minutah bo oglje dodobra razžarjeno.

12.30 (oz. ko je oglje razžarjeno)

Enakomerno razporedite oglje po celotni površini posode. Pazite na ogenj, vedno ga imejte pod nadzorom.

13.30

Vlijte približno ¾ skodelice marinade (ali moje omake za žar) v posodo. Dvignite posodo za oglje in jo postavite na ročice žara. Dobro namažite debelejšo stran mesa z marinado, meso naj ostane na rešetki. Žar hitro pokrijte s posodo za oglje in dodajte približno 2–2,5kg novega oglja (enakomerno ga razporedite). Preostanek marinade prihranite za kasneje.

Pripravite alufolijo:

Potrebujete 2 kosa alufolije, ki naj bosta vsaj 15 cm daljša od prs. Položite ju v pekač, ki naj bo pravšnje velikosti za vašo La Cajito.  S tretjim kosom folije boste prekrili meso v pekaču.

14.30

Odstranite posodo za oglje. Z zaščitnimi (ognjevarnimi) rokavicami postavite prsa v pekač na dva kosa folije. Preostanek marinade polijte po mesu in vse skupaj dobro pokrijte s tretjim kosom folije (zavihajte folijo za rob pekača). Pekač postavite v LaCajito, žar pokrijte s ploščo za oglje. Dodajte še 1–1,5 kg oglja in ga enakomerno razporedite po celotni površini že razžarjenega oglja.

NASVET: Meso prestavite v pekač z zaščitnimi rokavicami, ne uporabljajte vilic, saj ga lahko preluknjate. Rokavice lahko po uporabi operete. Odsvetujemo uporabo klešč, saj so nerodne za uporabo pri večjih kosih mesa, postopek pa morate opraviti karseda hitro.

15.30

Odstranite posodo za oglje. V najdebelejši del mesa vstavite termometer (preluknjajte folijo). Temperatura v notranjosti mesa mora doseči 82°C, za kar boste verjetno potrebovali še dobro uro, a je temperaturo bolje sproti preverjati, saj ne želimo prekuhati mesa. Ponovno dodajte 1–1,5 kg oglja in ga enakomerno razporedite po celotni površini že razžarjenega oglja.

16.30

Odstranite posodo za oglje. V najdebelejši del mesa vstavite termometer (skozi isto luknjo v foliji). Če je temperatura dosegla 82°C, vzemite pekač iz La Cajite in ga postavite na površino, ki je odporna na vročino (najbolje na kuhalnik v kuhinji). Meso naj počiva 1 uro, preden ga začnete rezati. Če temperatura ni dosegla želenih  82°C, poskusite ponovno čez 20–30min.

17.30

Previdno odstranite folijo s pekača, prsa prestavite na ploščo za rezanje (uporabite rokavice, saj so vroča). Predlagam, da rezalno ploščo postavite v pekač in razrežete meso. Ujeli boste vse sokove, ki bodo pritekli iz mesa, tudi pult bo ostal čist. Sok, ki se je nabral v pekaču, zlijte v veliko skledo in jo postavite v hladilnik. Maščobo lahko sedaj odstranite z mesa. Sok, ki vam bo ostal, lahko nalijete v vrečke za led (ali kaj podobnega), zamrznete in kasneje uporabite pri pripravi številnih dobrot (omake, obare, čili…).

Najprej odstranite maščobo s prs. Debelejši kos mesa je razdeljen na dva dela, ki ju ločuje tanka plast maščobe, ki bi se do sedaj morala že raztopiti. Kljub temu se vidi, kje se dela dotikata. Previdno zarežite med obema deloma in odstranite zgornji del. Sedaj imate dva kosa govejih prs, večjega in manjšega. Meso razrežite pravokotno na vlakna, bodite pozorni na spremebo smeri vlaken. Razrezana prsa zložite na velik krožnik ali pladenj. Postregli jih boste okrog 18.00.

OPOZORILO:Če jih želite postreči kasneje, jih tesno pokrijte s folijo in položite v pečico (približno 77°C).

Kaj se medtem dogaja pri La Cajiti:

Oglje je še vedno razžarjeno. Uporabite ga in pripravite koruzo na žaru. Neolupljeno koruzo namočite v mrzlo vodo za približno 30 min do ene ure (pričnite jo namakati okrog 16.15). Preden jo postavite na oglje, jo dobro otresite. Koruzo pecite približno 30–45 min, stalno jo obračajte. Olupite jo na koncu, saj prsa ne bodo čakala – kdo ve, morda pa so jih vaši gostje že pojedli! Meso postrezite s toplo omako za žar, kruhom, čebulo in kumaricami. Ne pozabite na prtičke!


© La Caja China Europe. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani La Caja China Europe poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežji.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb POTRJUJEM. Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

Nastavitve piškotkov
×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu La Caja China Europe
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.