Še do brezplačne dostave
test 2
0

Popolne školjke, jastog in škampi pod peko

Potrebovali boste La Caja Chino, žar za pod peko, ki se ponavadi uporablja za pripravo sočnih pujskov. Poleg tega imejte pripravljenih še 8kg oglja, tekočino za prižiganje ognja, vžigalnik, časopisni papir in vedro s prostornino 15–19 cm3.

  

Ne pozabite na morske dobrote in ostale sestavine. Za resnično kvalitetne morske sadeže svetujemo obisk tržnice ali specializirane trgovine.

Peka jastoga na plaži

Za 6 oseb potrebujete:

  • 6 svežih jastogov (0,5 do 0,7 kg vsak)
  • 36 pokrovač
  • 24 velikih škampov (z glavami)
  • 0,9 kg klobase linguica  (prekajena svinjska klobasa s česnom in papriko), narezane na 5-centimetrske kolobarje
  • 0,9 kg manjših krompirjev
  • 6 konic koruze (neolupljenih)
  • 6 mladih čebul
  • 0,9 kg morske trave
  • kvalitetno ekstra deviško olivno olje
  • morska sol
  • omaka Romesco (glejte spodaj)
  • česnovo maslo (glejte spodaj) 
  • kruh

Začetek:

Pred odhodom na plažo skuhajte krompir v slani vodi. Česnovo maslo dajte v posodo (ali kozarec), ki je odporna na toploto, saj jo boste postavili poleg ognja, da se bo maslo počasi stopilo. 

Naredite dva paketa iz folije, ki morata vsebovati enako količino školjk, škampov, kuhanega krompirja in kosov klobase. Pokapljajte z olivnim olje, posolite in vse skupaj tesno zavijte.

Prižiganje žara: ko prispete na plažo, napolnite vedro z morsko vodo in v njem za približno 30 min namočite koruzo in mlado čebulo. V vedro vrzite tudi morsko travo.

Vrečo z ogljem postavite v posodo za oglje vaše La Caja Chine in ga prižgite. Ko je oglje pripravljeno, ga enakomerno razporedite po celotni površini.

Dvignite posodo za oglje in položite morsko travo, ki bo služila kot podloga za morsko hrano, na dno žara. Na travo položite paketa in še žive jastoge. Pokrijte žar. Hrana bo potrebovala približno 45–60 min, da se skuha oz. speče.

Namočeno koruzo in mlado čebulo dajte direktno na razbeljeno oglje. Naj se pečeta približno 20 min (dokler ni koruza pečena, čebula pa izgleda popolnoma črna). Odstranite koruzo, čebulo pa dobro zavijte v papir, da se še malo pokuha. Ko se shladi, odstranite črne sloje čebule in olupite koruzo. Zavijte ju v folijo in postavite v bližino ognja, da ostaneta topli.

Po 45 min preverite morsko hrano. Jastog mora biti živo rdeč, školjke pa odprte. Če ni tako, jih pustite še malo. 

Ko je vse skuhano, postavite hrano na mizo (ne pozabite na koruzo in mlado čebulo), ki ste jo prej prekrili s časopisnim papirjem. Čebulo, krompir in koruzo namakajte v omako Romesco, morsko hrano pa v česnovo maslo.

Po koncu pojedine zavijte vse ostanke v časopisni papir in jih vrzite v smeti, nato skočite v morje in očistite še sebe!

 

Willovo česnovo maslo:

Za približno 2 1/2 skodelici:

  • 0,5 kg neslanega masla (mehkega)
  • 2 žlici sveže sesekljanega česna
  • 1 žlico sesekljanih šalotk
  • 1 žlico soli
  • 1 ½ čajne žličke limoninega soka
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja 

V mešalnik z metlico dajte omehčano maslo, dodajte česen, šalotke, sol in limonin sok.  Mešajte na srednji hitrosti, dokler ni maslo skoraj belo in kremasto. Dodajte sesekljan peteršilj in mešajte, dokler se enakomerno ne razporedi. Česnovo maslo lahko shranite v hladilniku v vrečkah z drsno zadrgo in ga po potrebi uporabljate. Stopljeno maslo je popolna omaka za morsko hrano ali namaz za katerokoli pečeno meso, saj izredno poudari njegovo aromo.

 

Omaka Romesco:

Omako Hariso in paprike Piquillo lahko kupite v specializiranih trgovinah.

Za približno 2 skodelici:

  • 8 vloženih paprik piquillo (lahko tudi pečene paprike)
  • 1/3 skodelice praženih lešnikov
  • 1/3 skodelice celih praženih mandljev
  • ¾ skodelice praženega česna (naredite pire)
  • ½ skodelice listov bazilike
  • 4 fileji inčunov
  • 2 žlici sherryjevega kisa (lahko vinskega kisa)
  • ½ skodelice ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 žlico harise (tunizijske pekoče omake)

Vse sestavine stresite v posodo in jih mešajte s paličnim mešalnikom, dokler ne dobite teksture pesta. Posolite in uporabite za namakanje zelenjave, omako za morsko hrano ali namaz v sendvičih. Shranite jo v hladilniku, lahko jo tudi zamrznete. 


© La Caja China Europe. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani La Caja China Europe poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu La Caja China Europe
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.